25.10.17

Jesti zdravo - 7 načina da pojednostaviš zdravu prehranu






Započnimo ovu priču s kratkom anegdotom. Kad sam bila tek počela studij u Grazu, puno me ljudi pitalo tipične stvari kao gdje živim, koliko plaćam, kako idem do faksa, gdje se hranim. Tako u jednom razgovoru kažem da je hrana dosta skupa i za studente. Nađe se pokoji restoran (samo ako znaš tražiti) koji nudi studentima pizzu za 6 eura, umjesto 8. A moja sugovornica kaže „Šest eura? Ja cijelu pizzu dobijem za 6 kuna!!!“ Mislim da je komentar suvišan.


Ovo je post proizašao iz (nekoliko) godina (jer, hej, #mudrost) žongliranja između cjelodnevnog faksa, ograničene prehrane i želje za zdravim.
Moja situacija: ne smijem puno toga jesti + želim jesti zdravo + nemam brdo novaca za potrošiti na hranu (na bilo što!). K tome imam jako mali hladnjak i još manji zamrzivač.
Evo, dakle, nekoliko praktičnih savjeta kako ja uspijevam jesti zdravo, bez da puno trošim i kupujem dodatne hladnjake. 

Donata Rihtarić

0 // Moraš voljeti jesti zdravo. Ovo je preduvjet. Ako ćeš radije u usta staviti nogu nakon cjelodnevnog planinarenja, nego kuhanu brokulu - prvo nauči voljeti ono što je zdravo.

Donata Rihtarić
1// Kuhaj u većim količinama i ostavi u hladnjaku 2-3 dana. Znam, ovo nije najpametnije jer vitamini ishlape i tako dalje. Ali ja radije biram podgrijanu kuhanu cvjetaču nego nešto puno brašna i laktoze. Ovdje je vrlo dobro sve staviti u kontekst. Osim toga, ako u hladnjaku imaš već pripremljeno nešto zdravo onda ja manja vjerojatnost da ćeš posegnuti za nečim nezdravim. Ovo zahtjeva malo planiranja, razmišljanja unaprijed. Ali i to se brzo savlada.

Donata Rihtarić
2// Kupuj povrće koje može stajati na sobnoj temperaturi. Ovo je ponajviše za studente ili one koji žive u sličnim uvjetima. Jedna od stvari o kojima sanjam je da imam sama svoj veliki (dvostruka vrata) hladnjak. Do onda, pokušavam balansirati u kupovanju povrća tako da kupim i ono koje duže stoji, kao na primjer cvjetača koja će na sobnoj temperaturi biti i nekoliko dana, i ono koje mora u hladnjak. Ovo je važno iz dva razloga. Ako naiđeš na dobre cijene i da uštediš vrijeme (jer kako god iskusni kupci bili, svaka kupovina troši vrijeme).  


3//Saznaj gdje je jeftino kupiti namirnice koje ti trebaju. Ovo je pomalo očigledno, ali važno napomenuti. Sjećam se kad sam u Firenci popisivala troškove pa sa vidjela koliko sam potrošila na povrće  i izgubila sam apetit za iduća tri mjeseca. Istini za volju, hrana može biti skupa kad se sve zbroji. (Da ne govorimo o kavi.) Zato je važno potražiti jeftinije opcije. Naravno, besmisleno je žrtvovati kvalitetu. Ali uvijek postoji „jeftiniji način“ da nabaviš što ti treba. Ja sam, na primjer, saznala da se kod nas povrće i voće može kupiti po dobroj cijeni po malim (ili malo većim) voćarnicama. Čovjek bi prvo pomislio da veliki lanci imaju bolje cijene, ali ovdje to nije tako. Raspitaj se, istraži, saznaj.
Donata Rihtarić

4//  Ne moraš jesti SVE što je zdravo. Prije nego se ovo krivo protumači, nastavi čitati ovaj odlomak. Ako postoji 100 zdravih namirnica (ovo je jako jako jako hipotetska situacija), recimo da ih je 20 jako skupo. Nema veze. Imaš još 80 namirnica na raspolaganju. Da, neke zdrave stvari su skupe, ali ima puno namirnica koje nisu nezdrave i ne koštaju puno. Usredotoči se na te! 

Donata Rihtarić
5// Voće. Jednom sam nabasala na savjet da uzmeš žlicu meda kad ti se jede nešto slatko, umjesto čokolade, keksa, ili nečeg sličnog. Meni to i nije baš bilo korisno jer ako mi se jede čokolada, onda mi se ne jede med. I na kraju bih pojela žlicu (ili tri) meda i nakon toga čokoladu. Ipak, mislim da je voće ipak super stvar jer je slatko, a ima i vitamine i ostale zdrave komponente. Naravno, ako ti se jede milka noisette (i to mala - jer zapravo nema isti okus kao i velika) onda nema pomoć. No ako stvoriš naviku jedenja voća, onda ćeš imati više potrebe za voćem, a manje za ostalim nezdravim slatkišima . 

Donata Rihtarić
 6// Nemoj se slijepo držati “pravila”. Svatko od nas ima svoju verziju zdrave prehrane (jednostavno je tako. Ja za doručak jedem jaja, a netko će potrošiti sate uvjeravajući me da zbog toga već sada imam previsoki kolesterol. Ne brini, dragi moj čitatelju koji se panično bojis žutanjka. (na žalost) redovito radim krvnu sliku i još uvijek nemam problema s kolesterolom). Uglavnom, da se vratimo na zdravo. Svatko od nas ima svoju inačicu “zdrave prehrane”, no to ne znači da je se moramo slijepo držati. Ako si u gostima (a, hm, gosti su veoma zeznuta stvar) i na stolu nema NIIIŠTA što ti “smiješ” jesti - prilagodi se! Survival of the fittest. Naravno, ako imaš celijakiju, nećeš uzeti mlince s njokima. Ali ako izbjegavaš brašno, komad pohanog i puno zelene salate te neće ubiti (ako se baciš u skidanje panirunga, provjeri da se zapravo može skinuti! #iskustvoIzPrveRuke)

Donata Rihtarić
7//  Kutijice. Plastične su kutijice moja noćna mora i najbolji prijatelj. Kad mi padaju iz ormarića jer, hm, bolje da padaju one nego keramički tanjuri, onda mi dođe velika želja imati 2 plastične kutijice. Jednu veliku i jednu malu. Kad se 95% mojih kutijica nađe u perilici, a ostalih 5% je preveliko, premalo, u hladnjaku, eh da, onda poželim imati još jedan set kutijica. Uglavnom, one su za SVE! To znači od hladnjaka, preko zamrzivača, do faksa/posla/grada. Logika je jasna: ponesi hranu pa nećeš kupiti nešto drugo. Na taj način A) uštediš jer ne kupuješ dodatnu hranu B) siguran si da jedeš zdravo.

Donata Rihtarić
Bonus savjeti 1//Pronađi nešto što ti je fino, ali je i zdravo. Za mene je to, na primjer, batat. 


Donata Rihtarić
Bonsu savjet 2// Kava. Uvijek. I suvgdje. 


Koji su tvoji trikovi za zdravu prehranu? Što ti je najveći problem? 

Donata Rihtarić